Mányoki Attila tanácsai
2017. március 02.

Kedves sportbarátok!

 

A hosszú és kellően hideg telet a hátunk mögött hagyva, már a naposabb tavasz nagyobb lelkesedéssel tud többeket is rávenni, hogy elkezdjenek mozogni! A tavasz kezdetével párhuzamosan elkezdett mozgással, felkészüléssel könnyebben tudják elérni a nyárra tervezett célok megvalósítását! Nem kell az utolsó pillanatra hagyni a felkészülést és az elhatározást! Önmagukért csinálják! Önmaguk örömére és ezzel együtt rengeteget tudnak tenni egészségük és közérzetük jobbá tételére! A Balaton-átúszás is évről évre bizonyítja, hogy mennyien találnak benne motivációt, kihívást!

Akik hónapok óta rendszeresen járnak úszni, ők az erőnlétüknek megfelelő függvényben úszhatnak 1óra – 1óra 30perc közötti mennyiséget! A bemelegítő úszásra fordítsanak 10-15 percet, és ezalatt az idő alatt próbáljanak picit kényelmesebb tempóval úszni. A tapasztalatom szerint az amatőr úszáskedvelők jelentős része nem fordít idő és energiát a lábprogramra, illetve magára a technikára! Az úszás alatt használt lábizomzat kellő megerősítése nagyon fontos! Sokaknál a fizikai erőnlét a legfontosabb, de amennyiben nem tudják a helyes technikát elsajátítani, addig rengeteg energiát pazarolnak el! A technika elsajátításához nagyon sok időre, türelemre van szükség! Kérjék ki egy hozzá értő tanácsát, mert idővel az ilyen irányú idő és energia ráfordítása megfog térülni! A tavasz kezdetével a rendszeres úszók részére lehet 50-60 perc hosszú is a tervezett fő program. A medencés úszás nagyon unalmas is tud lenni, de amennyiben megtanulják variálni és változatossá tenni, akkor megtud változni ez az érzés! Próbáljanak a hét minden alkalomára egy más jellegű programot felállítani, majd azt hetente ismételni! Ezzel együtt lesz lehetőségük lemérni önmagukat és lesz egy támpont az azt megelőző héthez! Hatékonyabb fejlődést is tudnak elérni amennyiben váltogatják a programok folyamán a rövidebb és hosszabb távok teljesítését! Aki érez ebben egy kis affinitást, azok próbálják meg! Lehet egyben is teljesíteni a kívánt távot/időt, de ezt a mennyiséget lehet bontani pl.: 2x30perc, 3x20perc, 4x15perc, 6x10perc, de akár 100 vagy 200 méterekkel is lehet játszani! Amennyiben az intenzitáson változtatnak, akkor sok információt tudnak majd szerezni! Minden alkalommal hagyjanak egy kis időt a levezetésre! Fontos, hogy a szervezet egy picit megtudjon nyugodni az emelt szintű mozgáshoz.

Akik most kezdik el az uszodai látogatásokat, azok részére egyelőre elegendő 2-3 alkalmat keresni hetente. Próbálják a saját kondíciójukhoz mérten csinálni! Az első alkalmak inkább legyenek rövidebbek, hogy az idő előrehaladtával, azt a mennyiséget kellően tudják növelni! Azt javasolnám, hogy egy 20-30-40 perces időtartam (kisebb pihenőkkel) kezdésnek elegendő lesz. Az idő előrehaladtával és a kondíciójuk javulásával folyamatosan emelhetik a mennyiséget vagy lehetőségeikhez mérten az uszodai látogatásokat!

Továbbra is figyeljenek a kellő mennyiségű vitamin és folyadék pótlásra!

Amennyiben kérdésük vagy csak egyéb tanácsra lenne szükségük az úszással kapcsolatosan, akkor nyugodtan jelezzék a szervezők felé, akik továbbítják számomra az Önök kérdéseit!

 

Sportbaráti üdvözlettel,

 

Mányoki Attila

2017. február 04.

Kedves Sportbarátok, Balaton-átúszók!

Az elmúlt hetekben megjelent az igazi téli időjárás és vele együtt érkezett az influenza is. 

Télen az immunrendszer amúgy is gyengébb és ez lehetőséget biztosít a különböző vírusoknak is. Ezért a téli hónapok alatt nagyobb mennyiségben veszek magamhoz C-és D-vitaminokat. A D-vitamin egyik forrása a napsütés, amiből a téli időszakban kevés van, ezért egyéb kiegészítőkön keresztül próbáljuk pótolni a hiányát. A másik nagyon fontos a C-vitamin. A C-vitamin viszont csak a megfelelő mennyiségben tudja kifejteni kellő hatását! Ilyenkor a napi mennyiségem is duplázni szoktam. E vitaminokat nem csak az Influenza, nátha vagy egyéb betegségek ellen fogyasztom, hanem a felkészülésemben is fontos szerep jut nekik, hogy az immunrendszerem jobb állapotban, erősebb legyen!

A rendszeres testmozgás is szükségessé teszi, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a megfelelő vitaminok bevitelére!!!

 

Akik most kezdik el az uszodai látogatásokat, azok részére egyelőre elegendő 2-3 alkalmat keresni hetente. Próbálják a saját kondíciójukhoz mérten csinálni! Az első alkalmak inkább legyenek rövidebbek, hogy az idő előrehaladtával, azt a mennyiséget kellően tudják növelni! Azt javasolnám, hogy egy 30-40 perces időtartam (kisebb pihenőkkel) kezdésnek elegendő lesz.

A rendszeresen úszni járók az erőnlétüknek megfelelő függvényben emelhetik a teljesítményt, mennyiséget, intenzítást! Minden alkalommal fordítsunk időt a szükséges bemelegítésre!       A bemelegítésre fordítsanak 10-15 percet! (Az én felkészülésemben a bemelegítő program majd 20 percet vesz igénybe.) A bemelegítés alatt kényelmesebb iramban kezdjenek el úszni! Személy szerint a bemelegítést követően mindig egy láb programot szoktam teljesíteni, majd azt követően állok neki a fő programnak. (Nálam e program is kb. 20 perces időt igényel.) Sokan hajlamosak elfeledkezni a láb fontosságáról! Jelen időszakban a rendszeres úszók részére lehet 40-50 perc hosszú is a tervezett fő program. Ezt a tervezett időt sokféle módom és programmal lehet változatossá tenni! Pl. az első alkalommal a hét első napján hosszabb szakaszokban (akár egyben) 2x20 perc. A második alkalommal pedig ugyanezt a mennyiséget  rövidebb bontásokban teljesíteni, esetleg intenzívebben. Pl. 10x5 perc. Az időkkel sokat lehet variálni, hogy kevésbé érezzük unalmasnak a medencében töltött időt. Aki érez ebben egy kis affinitást, azok próbálják meg! Minden alkalommal hagyjanak egy kis időt a levezetésre! Fontos, hogy a szervezet egy picit megtudjon nyugodni az emelt szintű mozgáshoz.

Magam részéről a legintenzívebb részéhez értem a felkészülésemben. Március legelején utazom Új-Zélandra, hogy a világ egyik legnehezebb helyszínén ússzak közel 30km-t. A felkészülésem ezen szakaszában közel 6-7 órát készülök a medencében és a szárazföldön!

 Amennyiben kérdésük vagy csak egyéb tanácsra lenne szükségük az úszással kapcsolatosan, akkor nyugodtan jelezzék a szervezők felé, akik továbbítják számomra az Önök kérdéseit!

 

Sportbaráti üdvözlettel,

Mányoki Attila

 

2017. január 05.

Kedves Sportbarátok, átúszók és leendő átúszók!

 

Az újesztendő sokaknál egyéb fogadalmakkal kezdődik. Az egyik, hogy többet törődjünk az egészségünkkel, és változtassunk az életmódunkon. Ez az elhatározás sokszor annak is köszönhető, hogy a téli hónapok alatt plusz kilókkal gyarapodunk. Az egyik legjobb módja a rendszeres mozgás elkezdése! Bízom benne, hogy a Balaton-átúszás is e célok között van. Maga az átúszás elsősorban a mozgás és az úszás szerelemeseinek szól, ezért nekik szeretnék segíteni a tapasztalatommal. Elsősorban azoknak szeretnék tanácsot adni, akik NEM versenyszerűen úsznak, hanem az Önmaguk elé állított célt szeretnék kivívni az átúszáson.

Fontos, hogy állítsanak kisebb, de elérhető célt (célokat) maguk elé. Amennyiben teljesíthetetlen, vagy nehezen teljesíthető fogadalmat támasztanak magukkal szemben, az csak arra jó, hogy az önbizalmuk egy újabb negatív élménnyel gazdagodik, és még jobban eltávolodnak céljuktól. Inkább állítsanak kisebb, de elérhető célt (célokat) maguk elé.

Akik most szeretnék elkezdeni, azok részére egyelőre elegendő 2-3 alkalmat keresni hetente. Próbálják a saját kondíciójukhoz mérten csinálni! Az első alkalmak inkább legyenek rövidebbek, hogy az idő előrehaladtával, azt a mennyiséget kellően tudják növelni! Azt javasolnám, hogy egy 30-40 perces időtartam (kisebb pihenőkkel) kezdésnek elegendő lesz. Természetesen, akik már korábban elkezdtek úszni, azok a fizikai kondíciójuk függvényében ezt a mennyiséget növelhetik! Kivétel nélkül, mindig adjunk időt a kellő bemelegítésre! A bemelegítésre fordítsanak 10-15 percet. Ez idő alatt picit kényelmesebb tempózással kezdjenek el úszni! Személy szerint a bemelegítést követően mindig egy láb programot szoktam teljesíteni, majd azt követően állok neki a fő programnak. Arányosan próbálják kialakítani az úszásra fordított időket, így lehetőleg a fő program legyen a nagyobb mennyiség! Jelen időszakban a rendszeres úszók részére ez amennyiség lehet 30-45 perc hosszú is. Ezt a mennyiséget is próbálják különböző módon variálni, a napok váltakozásaival. Egyes napokon kisebb bontásokban, de bizonyos napokon akár egyben teljesítve. A rövidebb bontásoknál törekedhetnek nagyobb sebességre. A tervezett fő programot követően pedig szintén fordítsanak egy kis időt a kellő levezetésre is, majd a nyújtásra.

Nagyon fontos, hogy törekedjenek a minél jobb technika elsajátítására!

A helyes úszástechnika gazdaságos energia beosztást eredményez, így lelkesebben is tudja művelni, ezért érdemes oktatót keresnie.

A hideg téli hónapok alatt is ügyeljünk a folyadék bevitelre, valamint a vitamin pótlására, fogyasszanak minél több friss zöldséget és gyümölcsöt!

 

Amennyiben kérdésük vagy csak egyéb tanácsra lenne szükségük az úszással kapcsolatosan, akkor nyugodtan jelezzék a szervezők felé, akik továbbítják számomra az Önök kérdéseit!

 

Sportbaráti üdvözlettel,
Mányoki Attila

 

 

 

2016. december 06.

Kedves sportbarátok!

 

A téli hónapokban is a rendszeres testmozgás mellett, nagyobb figyelmet kell fordítanunk a kellő vitamin pótlásra, valamint az immunrendszer erősítésére! A C-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a nátha és a megfázás megelőzésben. Az őszi hónapok végén, ha elfogynak az idénygyümölcsök, ne feledkezzünk meg a citrusfélékről (mandarin, narancs, citrom, grapefruit és kiwi). A vitaminhiányos táplálkozás fáradékonyságot, a szervezet immunrendszerének gyengülését is okoz, így megnő megfázásos betegségek kialakulásának az esélye.
Továbbra is fogyasszunk minél több folyadékot. Ősszel és télen a szervezetünk megfelelő működése igényli a bőséges folyadékbevitelt. Ha napi 2-3 liter folyadékot beviszünk a szervezetünkbe az segít a  méregtelenítésben is. Lehet tea, ásványvíz vagy különböző rostos gyümölcslé.

A felkészülésem is a fokozatosságra épül. Folyamatosan emelkedik a mennyiség és intenzitás.

Az ünnepek közeledtével sokaknak lesz egyre nehezebb megtalálni a megfelelő időt, hogy lejussanak egy uszodába, illetve a rengeteg finomság is könnyen eltudja csábítani az embert kis lazaságra. Hiszem és tudom is, hogy időnként milyen nehéz elhagyni az otthon melegét, de azért próbáljátok meg, hogy nem mellőzitek a testmozgást sem! Önmagatokért csináljátok! Akik már rendszeresen lejárnak úszni, azoknak javasolom, hogy egy picit mindig hónapban próbáljanak emelni a mennyiségen. Nem kell nagy ugrásokat végezni, 10-15 perc! A teljesen kezdők részére egyelőre elegendő 2-3 alkalmat keresni heti rendszerességgel, és próbálják a saját kondíciójukhoz mérten csinálni! Az első alkalmak inkább legyenek rövidebbek, hogy az idő előrehaladtával, azt a mennyiséget kellően tudjátok még emelni! Inkább azt javaslom, hogy egy 30-40 perces időtartam (kisebb pihenőkkel) elegendő lesz. Természetesen, akik már korábban elkezdtek úszni, azok a fizikai kondíciójuk függvényében ezt a mennyiséget növelhetik! Kivétel nélkül, mindig adjunk időt a kellő bemelegítésre! A tervezett fő programot követően pedig szintén fordítsunk egy kis időt a kellő levezetésre is, majd a nyújtásra. Próbáljátok változatossá tenni a programokat. Pl. egyik alkalommal hosszabb sorozatokat csináltok, a következő napon pedig inkább rövidebbek csak kisebb pihenésekkel. Magam részéről annyit, hogy én minden bemelegítés után egy csak lábprogramot is csinálok, a fő programomat megelőzően. A teljesen kezdők részére egyelőre elegendő 2-3 alkalmat keresni heti rendszerességgel, és próbálják a saját kondíciójukhoz mérten csinálni! Az első alkalmak inkább legyenek rövidebbek, hogy az idő előrehaladtával, azt a mennyiséget kellően tudjátok még emelni! Inkább azt javaslom, hogy egy 30-40 perces időtartam (kisebb pihenőkkel) elegendő lesz.

A rendszeres testmozgás nagyban hozzájárul, hogy minőségibb életet tudjunk élni!

Sok sikert mindenkinek, hogy elérjétek a céljaitok!

Ezúton is szeretnék minden kedves sportbarátnak békés, boldog Karácsonyi ünnepeket kívánni!

Amennyiben kérdésetek lenne, nyugodtan jelezzétek a szervezők felé, akik majd továbbítják felém a kérdésetek!

Sportbaráti üdvözlettel,

 

Mányoki Attila

2016. november 14.

Kedves Balaton-átúszók, sportbarátok!

 

Hónapok teltek el az utolsó tanácsaim óta! A sikeres 34. Balaton-átúszás után nekem egy nehéz időszakom következett. Augusztusban megpróbáltam átúszni az Északi-tengert Észak-Írország és Skócia között, de a szervezetem nem bírta megküzdeni a 12-13 fokos vízzel és valamivel több, mint 26km úszás után véget ért a küzdelmem. 6-7km volt még vissza a skóciai partokig. Mindig a körülmények teszik nehézzé az átúszásokat, nem a pedig a távolságok. Szeptember elején ismét úsztam egy hasonlóan nagyot, és az Önbizalmamnak jót tett, hogy a 35km-es versenyen a 3. helyen értem be 9 órával.

November 4-én a Los Angelesben voltam, mert egy kivételes elismerésben részesültem. A Nemzetközi Marathon Úszók Hírességek Csarnokába választottak be. Az 1963-as alapítás óta eddig 248 fő volt részese ennek az elit társaságnak. A nevem felkerül egy márvány talapzatra, melyet majd Fort Lauderdaleben található múzeumban lesz kiállítva a többi szakággal közösen (úszás, vízilabda, műugrás).

Az elkövetkező hónapoktól ismét jelentkezek majd, hogy segítséget, támpontokat, tanácsokat tudjak adni a jövő évi 35. Balaton-átúszáshoz!

Nekem is e hónapban kellett elkezdenem az felkészülést a jövő évi erőpróbákra.

Javaslom, hogy ha még nem kezdtetek lejárni az uszodába, akkor próbáljátok lassan beiktatni a programotokba. A teljesen kezdők részére egyelőre elegendő 2-3 alkalmat keresni heti rendszerességgel! Az úszni kívánt mennyiség is legyen kezdetnél kevesebb, hogy az idő előrehaladtával, azt a mennyiséget kellően tudjátok még emelni! Inkább azt javaslom, hogy egy 30-40 perces időtartam (kisebb pihenőkkel) elegendő lesz. Természetesen, akik már korábban elkezdtek úszni, azok a fizikai kondíciójuk függvényében ezt a mennyiséget növelhetik! Fontos, hogy a bemelegítésre is hagyjanak időt, illetve a kitűzött idő vagy mennyiség után a levezetésre is fordítsatok egy kis időt! A csökkenő napsütés miatt ügyeljetek a megfelelő D-vitamin bevitelre is és mellette a kellő folyadékbevitelre is! A tél közeledtével egyre több vitamint kell majd magunkhoz venni, hogy kellően erősen tudjuk tartani az immunrendszerünket is! A rendszeres testmozgás nagyban hozzájárul, hogy minőségibb életet tudjunk élni!

Sok sikert mindenkinek, hogy elérjétek a céljaitok!

Amennyiben kérdésetek lenne, nyugodtan jelezzétek a szervezők felé, akik majd továbbítják felém a kérdésetek!

Sportbaráti üdvözlettel,

 

Mányoki Attila