Sajtótájékoztatóan beszéltünk az idei Lidl Balaton-átúszás részleteiről ma délelőtt Budapesten. Többek között az is kiderült, hogy Európában kizárólag idehaza lehet átúszni a Balatont. 😉 Kattints a részletekért! 

A sajtótájékoztató résztvevőit is meglepte annak a gyors kalkulációnak az eredménye, melyet Szántó Dávid, az esemény moderátora rögtönzött. Mint mondta, ha a 2019. évi résztvevők száma eléri a 9291 főt, akkor a mindenkori átúszások alatt összesen megúszott kilométerek száma elérheti az 1.000.000-t. A rekordlétszámért nemcsak a szervező BSI szorít, Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint azért is fontos a magas résztvevői szám, mert ez azt jelzi, hogy egyre többen és többen sportolnak idehaza, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy minden résztvevő egyben példakép is a környezete számára, az egészségmegőrzése szempontjából pedig kiemelten fontos, hogy a fiatalokhoz eljusson az az üzenet, hogy mi mindent nyújthat a sport az embernek – amellett, hogy az egészséges életmód kialakításához egy kézenfekvő eszköz a kezünkben. Úszni jó – mondta – Magyarország pedig úszónemzet.

Máth István, a BSI versenyigazgatója a fentieket azzal egészítette ki, hogy a rekordlétszámhoz sok más mellett az is kell, hogy az első napok valamelyikén meg tudjuk tartani az eseményt, ahhoz pedig megfelelő időjárás szükségeltetik. A végleges időpont kihirdetésének metodikája egyezik az elmúlt évek szokásrendjével. Az elsődleges eseménynap, június 29. előtt két nappal, vagyis június 27-én,  csütörtökön délben dönt arról a szervező bizottság, hogy melyik meghirdetett napon tartjuk meg az átúszást.

A sajtótájékoztató minden résztvevője elismerősen szólt az úszók biztonságát maximálisan garantáló, profi szervezői háttérről.  Máth István megerősítette, hogy idén is több mint 130 vitorlás és más hajó felügyeli az úszófolyosót, felfrissülést és pihenési lehetőséget nyújtva az úszóknak. Ez azt jelenti, hogy az 5200 méteres távon nagyjából 40 méterenként áll majd egy hajó, vagyis a vitorlások olyan távolságra helyezkednek majd el egymástól, mint amilyen táv van egy átlagos uszodai medence két fala között. A biztonságos lebonyolítást segítik a vízirendészet hajói és kollégái. A hajók mellett pedig szervezői oldalról 1500 fős csapat dolgozik azon, hogy felejthetetlen élménnyel térjenek haza a 5,2 kilométeres kihívást teljesítő átúszók.

Idén is arra kérjük a résztvevőket, hogy révfülöpi érkezéssel induljanak neki a nagy kalandnak.  Az Ötpróba-pontgyűjjtőknek érdemes vonattal érkezni, hiszen a MÁV 50%-os kedvezményt biztosít a jegyárból részükre. A balatonboglári célba érés után és már reggeltől, egész nap hajók közlekednek a két part között – az úszókat és kísérőiket szállítva. A hajók igény szerinti időközökkel közlekednek, vagyis amikor megtelnek az egyik parton, elindulnak a túloldalra. Úszóknak egy út karszalaggal ingyenes, a kísérők jegyváltás mellett vehetik igénybe a járatokat.

A BSI ügyvezetője az iránti örömét is kifejezte, hogy a kezdetekhez képest jelentősen megnőtt a nők részvételi aránya az átúszáson, tavaly a teljesítők 36%-a már nő volt, ez és az időeredmények  is azt jelzik (70%  2 -3,5 óra között teljesíti a távot), hogy a Lidl Balaton-átúszás ízig-vérig szabadidősport-esemény, a teljesítés, az élmény és az egészségért való mozgás a fontos a résztvevők számára.

A névadó szponzor Lidl Magyarországot Tőzsér Judit vállalati kommunikációs vezető képviselte a sajtótájékoztatón. Mint mondta, az egyik legjobb dolog, ami a Lidl-lel történhetett, hogy odaállt a Balaton-átúszás mellé. A BSI-vel történő 3 éves közös munka egy nagyon eredményes együttműködés, mindemellett a Lidl számára az átúszás egy kedves esemény, és szorosan illeszkedik az egészségre nevelés, valamint a tudatos táplálkozásra való ösztönzés szándékához. Amellett, hogy az áruházlánc által kínált egészséges élelmiszerek kínálata egyre nő, több olyan programot és kezdeményezést is magáénak tudhat a Lidl, amellyel játékos és edukációs módon hívják fel a családok figyelmét az egészségtudatosság fontosságára – mesélte Tőzsér Judit a sajtótájékoztatón résztvevő újságíróknak, és hozzátette, hogy a fentiek mentén bízik benne, hogy az egyszeri teljesítés mellett akár tradícióvá is válhat a családoknál az átúszás jelentette kihívás teljesítése.

Idén is velünk úszik az ÚszóErőd, a Magyar Honvédség  közel 300 fős “alakulata” 18. alkalommal teljesíti a távot – sorai között aktív, tartalékos és nyugdíjas katonákkal. Mint azt Dr. Böröndi Gábor altábornagy kifejtette, a jövő katonája a digitális katona, akinek nagy tömegű digitális felszerelést kell magával vinnie, ehhez pedig komoly állóképességre van szükség, a ondíció fejlesztésének, illetve megmérésének egyik színtere a Lidl Balaton-átúszás. A részvétellel azt is meg szeretnék mutatni, hogy a Magyar Honvédség katonái felkészültek, kisportoltak, és fontos számukra a mozgás.  Az ezredes viccesen azt is hozzátette, hogy aki átússza a Balatont, minden további felmérés nélkül felvételt nyer a honvédség kötelékeibe.

Az esemény Lidl által felkért nagykövete Kovács KOKO István világ- és olimpiai bajnok ökölvívó, aki idén már negyedik alkalommal teljesíti a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 km-es távot. A korábbi élsportoló a sajtótájékoztatóra küldött videoüzenetben kifejtette, szívesen áll egy olyan kihívás mellé, melynek egyik elsődleges célja az egészséges életmód előmozdítása.