Kíváncsi vagy, hogyan alakítjuk ki az úszófolyosót? Hogy kerülnek oda a vitorlások, és miért pont ott állnak, ahol? Kattints ide! 

Az úszófolyosó keleti oldalán bójákat helyezünk el, valamint rendőrségi motorcsónakok ügyelnek arra, hogy idegen hajó ne zavarja az úszók biztonságát. A nyugati oldal a vitorlássorfal. Itt kb. 30-50 méterenként állnak vitorlások – biztosítva azt, hogy az úszók megpihenhessenek, segítséget kaphassanak, ha szükségük van rá. Szőlőcukorral , ásványvízzel kínálják a hajósok az úszókat.

Az úszófolyosó kialakítása korán reggel kezdődik a bójasor lerakásával. A bójákat lerakó hajó navigációs eszközök segítségével pontosan 500 méterenként rakja a jelzőbójákat, Révfülöpről indulva a nyugati oldalon, majd visszafele jövet a keleti oldalon. Az esetlegesen elmozduló jelzőbójákat a partról is figyelik, és szükség esetén kis motorcsónakkal kiigazítják. Ezt követően az érkező vitorlások beállnak az előre megbeszélt, már hosszú évek óta megszokott helyükre. Előkészítik a biztonsági eszközöket, pl. mentőöv, és mindent, ami ilyenkor kellhet. Biztosan állíthatjuk, a sok-sok év alatt meg is tapasztaltuk, hogy az úszófolyosóba kiálló hajóstársaink mindent megtesznek az úszók biztonsága érdekében.

Minden évben 130 vitorláshajó áll horgonyra, így az úszók  folyamatosan közelükben tudhatnak kapaszkodási, pihenési lehetőséget.

Azokat, akik nagyon elfáradnak, vagy más ok miatt nem szeretnének továbbúszni, a vízi mentők átviszik egy nagyobb hajóra, onnan pedig regisztrációt követően partra szállítják őket.