Fontos, hogy a verseny napján is úgy étkezzünk, mint a felkészülési időszakban. Reméljük, megfogadtátok korábbi tanácsainkat, mert akkor nem lehet gond. Ilyenkor nem érdemes semmiféle új étellel/itallal/sport géllel kísérletezni, mert könnyen elronthatjuk vele gyomrunkat, ami nagyon kellemetlen, különösen egy ilyen helyzetben. Ragaszkodjunk tehát a megszokott és jól bevált finomságokhoz!

Indítsuk tápláló reggelivel a napot, semmiképpen se hagyjuk ki a reggelit a Balaton-átúszás napján sem. Érdemes az étkezést úszás előtt kb. 2 órával korábbra időzíteni, hogy ne tele hassal, de mégis energiával feltöltve induljunk neki az úszásnak. A rajt előtt 15-20 perccel fogyasszunk el 2-3 dl folyadékot, amely lehet víz vagy gyümölcsléből készített izotóniás ital (100%-os gyümölcslé pl.: Solevita narancslé és szénsavmentes víz 1:1 arányban). A koffeintartalmú italokat (pl.: kávé, fekete tea, energiaital) a vízhajtó tulajdonságuk miatt célszerű ilyenkor mellőzni. Ha úgy érezzük, hogy még egy kis plusz energialöket jól jönne, akkor a több ízben is kapható Alesto gyümölcsszeletek segíthetnek.

Az eseményt követően ismét frissítsünk és vegyünk magunkhoz folyadékot, ami azért fontos, mert úszás közben nem nagyon érzékeljük, mennyi folyadékot veszítettünk. Ha a hosszas megterhelés után nem kívánjuk az ételt, ne erőltessük, fél-1 órával az esemény után is ráérünk jóízűen étkezni.

Sportolás után regenerálnunk kell a szervezetünket és elsősorban izmainkat, ezért az edzést követő ebédnek mindenképpen tartalmaznia kell jó minőségű szénhidrátokat és fehérjét (4:1 arányban ajánlott). A fehérjeforrás legyen lehetőleg állati eredetű, amelyben megtalálható az összes esszenciális aminosav (a fehérjék „építőkövei”). Fontos szempont az is, hogy ebédünk könnyen emészthető, zsírszegény és tápanyagokban gazdag legyen a legjobb hatás elérése érdekében. Nagyon hasznosak az antioxidánsok is, amelyek a mozgás során keletkező szabadgyököket semlegesítik, így tehát védik szervezetünket és erősítik immunrendszerünket, de gyulladáscsökkentő, valamint izomregeneráló hatással is rendelkeznek. Az antioxidánsok legjobb forrásai a friss, színes zöldségek és gyümölcsök. Tekerj egyet a Smoothie Bike-on és frissülj fel egy finom antioxidánsban gazdag turmixszal!

 

Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértője