A Lidl Balaton-átúszások történetében összesen megúszott kilométerek számát illetően mérföldkő a mostani. Az esemény sajtótájékoztatóján közzétett kalkuláció szerint 9290 idei teljesítővel a megúszott kilométerek száma eléri az 1 000 000-t. Mivel 2019-ben 9609-en úszták át június 29-én a Balatont, a 1 000 000 kilométer teljesítése sikerült.

2019-ben 9724-en döntöttök úgy, vízbe csobbannak Révfülöpön azzal a reménnyel, hogy 5200 méter leúszása után Balatonbogláron célba érnek. Az úszók 99%-a sikeresen partot is ért a déli parton, ebben segítségükre volt az a 130 vitorláshajó, amely az úszófolyosó nyomvonalát rajzolta fel a Balatonban, illetve amely frissítési és pihenési lehetőséget is nyújtott az úszóknak.

Minden idők harmadik legnépesebb Balaton-átúszását rendeztük június utolsó szombatján. Az úszókedv mellett mindez többek között valószínűleg annak is köszönhető, hogy az elmúlt évek szokásrendjével ellentétben idén az első meghirdetett dátumon megrendezhettük az eseményt.

A 2019. évi átúszás közel ideális időben zajlott. A levegő hőmérséklete a rajt időpontjában Révfülöpön 23 C fokos volt, a víz pedig éppen hárommal volt több.

A hétvégére megerősödő élénk szél a reggeli órákra jelentősen enyhült, szombaton reggel 7:37-re felállt a vitorlássor, és elstartolhatott a 37. Lidl Balaton-átúszás.  A megszokott forgatókönyvnek megfelelően a népes mezőny vízbe szállását az elitúszók elrajtolása vezette fel. Ott volt a rajtnál Papp Márk, hosszútávúszó olimpikon, sokszoros Balaton-átúszás győztes, csúcstartó, Rasovszky Kristóf Európa-bajnok úszó és Székelyi Dániel válogatott hosszútávúszó is.

Ők hárman, vagyis a mezőny eleje mindvégig együtt haladt a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távon, és végül fej-fej mellett értek célba is. A vízből kiszállva, a mérőpont felé igyekezve még megkérdezték egymástól: „Futunk?” A 37. Lidl Balaton-átúszás leggyorsabb úszói a célban az újságíróknak azt mesélték, az utolsó pár száz méteren megpróbálták eldönteni, ki a jobb, de nem tudtak felülkerekedni egymáson. A mért időeredmények a következők:

Papp Márk 1:01:01
Székelyi Dániel 1:01:05
Rasovszky Kristóf 1:01:13

A leggyorsabb női úszóra a fiúk célba érése után még egy kicsit várni kellett. Betlehem Dóra 1:14:53-as eredménnyel ért át Révfülöpről Balatonboglárra. Az úszósport női kiválóságai közül Késely Ajna is rajthoz állt az eseményen, és felkészülési edzőmunkájába illesztve sikerrel teljesítette az 5,2 kilométeres kihívást.

Betlehem Dorka  01:14:53
Késely Ajna  01:17:21
Szücs Bernadett  01:22:45

A 37. Lidl Balaton-átúszás Magyarország 1010 települését mozgatta meg. Az átúszók 67%-a férfi, de a nők is egyre nagyobb arányt képviselnek az átúszásokon. A legidősebb úszók 80 év felettiek, és sok sportbarát gyermek is rajthoz áll szülője kíséretében.

A Lidl Balaton-átúszáson történtek újfent megerősítették az esemény régóta körvonalazódó arculatát: többségében az amatőrök kihívása a Balaton két partja közötti távolság leúszása, de helyet kap az átúszás a profik és más sportágak sportolóinak edzsrendjében is.  A Lidl úszónagykövete 2019-ben Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó volt, Koko 2:03:04-es idővel ért célba. Vízbe csobbant Kálovics Anikó hosszútávfutó is, Tótka Sándor világ- és Európa-bajnok kajakozó és Gergely István olimpiai bajnok válogatott vízilabdázó is, valamint 9700 lelkes amatőr úszó.

Ahogy a hosszú múltra visszatekintő eseményeknek általában, úgy a Balaton-átúszásnak is vannak sorozatos, legendás teljesítői. Gurbán Béla senior úszó minden eddigi átúszáson vízbe szállt, és ma is velünk úszott. Egy 20-as számmal feliratozott lufival teljesítette a távot a 75 éves Dr. Baráth Csaba és társasága.

A célba érőket Balatonbogláron idén számtalan felfrissülései és pihenési lehetőség , móka és kacagás várta. A Lidl kiállítói területén az elhasznált szénhidrátok visszatöltésére és játékra is volt lehetőség, a Decathlon a nyereményjátékok mellett sportolási lehetőséggel várta az úszókra várakozó kísérőket. A Zeiss kilátóterasza szép kilátást kínált idén is, a távvcsövekkel pedig az érkező úszók felkutatása is könnyebben ment, és szemek UV védelméhez is segítséget nyújtottak. A Nestlé a Balaton Szemessel energetizálta az úszókat, a chill zónában pedig pihenni is volt mód.

A jótékonyság is szerephez jutott az idei Lidl Balaton-átúszáson is, a Bátor Tábor Élménykülönítményének mind a 11 úszója sikeresen célba ért.