A jelenlegi járványügyi helyzetben még jobban felértékelődik az egészséges életmód és táplálkozás, hiszen ez jelentős mértékben meghatározza szervezetünk védekező képességét. A rendszeresen (jelenleg otthonunkban vagy egyedül kint a szabadban) végzett testmozgás, akár a Balaton-átúszásra történő felkészülés részeként, szintén segítségünkre lesz fittségünk és állóképességünk megőrzésében. Éppen ezért a körülményekhez és lehetőségeinkhez mérten a továbbiakban is törekedjünk ennek megvalósítására. Az alábbiakban ehhez szeretnénk tippeket adni az esemény résztvevőinek Galló Nóra, a Lidl dietetikusa segítségével.

Vírusos időszak idején kiemelten fontos, hogy tápláljuk a szervezetünket, és ezáltal támogassuk immunrendszerünket is – tehát most még lényegesebb, hogy ne csak üres kalóriát fogyasszunk, hanem olyan ételeket és italokat, melyek többek között értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal látják el szervezetünket.

Ennek megvalósítása a gyakorlatban sokkal egyszerűbb, ha előre megtervezzük az étkezéseket (fő + kis étkezések), már csak az alapanyagok beszerzése szempontjából is. Ha előre tervezünk, az azt is jelenti, hogy elegendő egy héten akár egyszer vásárolnunk, így csökkenthetjük a vásárlás gyakoriságát és ezzel együtt a fertőzés rizikóját is. Az alábbiakban javasolt termékek és alapanyagok (szárazáru, konzervek, mirelit és fagyasztott termékek, bizonyos zöldségek és gyümölcsök) hosszabb időn keresztül is eltarthatók.

Ha vannak otthon gyerekek, bátran vonjuk be őket is. Hamar rájövünk majd arra, hogy a házilag készített ételek egyszerre tudnak finomak és táplálóak lenni, ráadásul így hasznosan tölthetjük el a hirtelen felszabadult időnket. A sütés-főzés hobbinak is felfogható, ami kifejezetten ki tud kapcsolni.

Főételeink elkészítéséhez a friss alapanyagokon kívül bátran használhatunk tartós élelmiszert is. Konzervek esetén válasszuk a natúr Freshona zöldség, illetve a Nixe hal konzerveket. Felhasználás előtt egy szűrő segítségével csepegtessük le a konzerv levét, sőt öblítsük is át folyó vízzel, mert így mérsékelni tudjuk a sótartalmat. Halkonzervek közül válasszuk a sima sós pácleves, az olíva olajos vagy a paradicsomos verziókat. Érdemes többfélét is kipróbálni, a LIDL kínálatából választhatunk tonhalat, lazacot, makrélát vagy akár szardíniát is.

Tipp: készíthetünk belőlük krémeket, kis fasírtokat, sütőben sült szeleteket, vagy akár tészta feltétet. Felhasználhatjuk ragukhoz, rizottókhoz, és rakott ételekhez is. Fontos megjegyezni, hogy a hüvelyesek (bab, borsó, lencsefélék) fehérjetartalma és rosttartalma is kiemelkedő, ezért kiválóan laktatnak.

Mirelit áruk közül szintén a Freshona natúr fagyasztott zöldség, gyümölcs és az Ocean Sea hal termékeket javasoljuk, melyek hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó és adalékanyag nélkül készülnek. Ezekből nyugodtan raktározzunk be és töltsük fel a fagyasztót. A zöldségekből, zöldség mixekből szuper köretek készíthetők a hal mellé. Ezekkel érdemes kiegészíteni és változatosabbá tenni a klasszikus rizs, burgonya, és tészta alapú köreteket.

Unalmunkban, pótcselekvésként, stresszből, szorongásból adódóan hajlamosak vagyunk nassolni és többet enni, így a kalória-bevitelünk meghaladja a szükségletünket és az sajnos már rövidtávon is hízáshoz vezet. Ezért nem mindegy miből és mennyit csipegetünk. Válasszunk elsősorban szezonális gyümölcsöket és zöldségeket pl.: alma, körte, banán, narancs, sárgarépa, szárzeller stb., melyek több napig is eltarthatók minőségromlás nélkül. A gyümölcs mellé fogyaszthatunk egy marék natúr olajos magvat is (Alesto mandula, diófélék vegyesen, kesudió) vagy 1-2 kocka magas kakaótartalmú (85%-os) pl.: J. D. Gross étcsokit, a zöldségekhez pedig készíthetünk különféle mártogatósokat.

Tipp: ha kedvünk támad, kísérletezhetünk zabpalacsintával, házi granolával, házi müzli szelettel, édes és sós zabkekszekkel, muffinokkal, chia és tápióka pudinggal is, melyeket könnyen elkészíthetünk egészségesen, mégis alakbarát módon.

Ne feledkezünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról sem, hiszen most is nagyon fontos szervezetünk megfelelő hidratálása (egy átlag felnőtt folyadékszükséglete kb. 2,5 liter), mivel ez jelentős mértékben hozzájárul a szervezet optimális működéséhez. A meleg folyadék naponta több alkalommal fogyasztva (pl.: natúr tea, leves) kifejezetten előnyös, de készíthetünk különböző színekben pompázó zöldség-gyümölcs turmixokat is, melyek szintén hozzájárulnak a napi folyadék-, továbbá rost-, vitamin és ásványi anyag bevitelünkhöz.

Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértője