A rendszeres úszás és edzés mellett ajánlott az étkezési szokásainkat is oly módon alakítani a felkészülési idő alatt, hogy az segítsen minket az átúszás napján. A megfelelő táplálkozás nemcsak a teljesítmény javítása, a gyorsabb és hatékonyabb regenerálódás, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is rendkívül fontos.

Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértőjének tanácsai következnek.

Általánosságban elmondható, hogy az elfogyasztott ételek üzemanyagként szolgálnak („food is fuel” angolul), tehát törekedjünk a minőségi étkezésekre és fogyasszunk olyan ételeket, amelyek nem csupán energiát, tehát üres kalóriákat, hanem tápanyagokat is bőségesen biztosítanak szervezetünk számára.

A kiegyensúlyozott étrend részeként fontos, hogy a kellő mennyiségben és arányban fogyasszunk szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat és antioxidánsokat, hiszen ezek képzik a sporttáplálkozás alapját is. Lássuk, miért?

  • A szénhidrátok a szervezet fő energiaforrásai.
  • Fehérjére van szükségünk izomzatunk megtartásához, építéséhez, illetve az izmok regenerálódásához is.
  • A zsírok hosszabb és alacsonyabb intenzitású mozgás közben – mint például úszás – energiaként használhatók.
  • Az antioxidánsok, különösen a zöldségekben és gyümölcsökben található flavonoidok gátolják a gyulladást és az izomlázat, valamint segítenek az izmok regenerálódásában.

Ahhoz, hogy minden szükséges makro- és mikro-tápanyaghoz hozzájussunk, nem elegendő naponta 1-2 alkalommal étkezni. Törekedjünk a napi ötszöri kisebb adagokra elosztott étkezésekre: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Az úgynevezett kisétkezéseket (tízórai és uzsonna) fogyaszthatjuk edzés előtt és után is. A kiegyensúlyozott és a nap folyamán elosztott energiabevitel hatására egész nap energikusak maradunk és a sportolás is jobban megy.
Amikor egy hosszabb (1-1,5 órát meghaladó) sporteseményre készülünk, mint amilyen a Balaton-átúszás is, teljesítményünk és közérzetünk szempontjából egyaránt meghatározó az, hogy mit fogyasztunk előtte és utána. Terhelés előtt a szénhidrátban gazdag, alacsony zsírtartalmú, könnyen emészthető ételek a preferáltak pl.: Lidl Crownfield teljes kiőrlésű zabpehelyből készült kása, banán, Lidl Alesto gyümölcsszelet.
Az esemény után fél-1 óra múlva könnyedebb, akár gyorsan felszívódó szénhidrátban és fehérjében gazdag étel ajánlott a szénhidrátraktárak feltöltése, illetve az izmok regenerálódásának elősegítése céljából. Ha közvetlenül edzés vagy verseny után gyomrunk még nem kívánja a szilárd ételt, akkor viszont nem kell erőltetni, néhány óra múlva is ráérünk enni.
A folyamatos folyadék- és elektrolit pótlás azonban elengedhetetlen, ezért még a rajt előtti 15-20 percben is fogyasszunk el 2-3 dl folyadékot, lehetőleg vizet, és ne feledkezzünk meg a verseny utáni bőséges hidratálásról sem, ekkor a 100%-os gyümölcslevek, illetve zöldség-gyümölcs turmixok/smoothie-k is bevethetők pl.: LIDL Solevita smoothie-k.

Forrás: https://www.lidl.hu/hu/Lidl-Balaton-atuszas-2155.htm