Július 14-én, szombaton 7309-en vettek részt a Révfülöp és Balatonboglár között rendezett 36. Lidl Balaton-átúszáson.

A profi úszók már 7:23-kor nekivághattak a távnak. A part mentén 23,5 °C-os, az 5,2 kilométeres táv felénél, a tó közepén pedig 24°C-os víz várta az úszókat. 80 magyarországi településről és közel 40 országból érkeztek a résztvevők.

A távot elsőként Papp Márk, teljesítette 1:00:26 idővel. A Lidl Balaton-átúszás csúcstartója ismét bizonyította nagyszerű felkészültségét.
Csúcsdöntésre készült, ami nem sikerült, de nincs elkeseredve. Idén válogatott tagok nélkül vágott neki a távnak, amire jövőre is nevezni fog. Biros Péter, aki a fiaival teljesítette a távot, és így nyilatkozott a szárazföldön: ” Életemben először vettem részt az átúszáson, nyíltvízi versenyen már indultam, számomra igazából kikapcsolódásról szólt az esemény. ”

Székely Bulcsú is debütált ezen az átúszáson, elmondta: „nem a gyorsaság számított, hanem a közösségélmény. Az első 500 méter elég hosszú ideig tartott , mert végig sztorizgattuk a távot. ”

Idén 12 óráig lehetett vízbe szállni. A 82 éves Bucsányi Elemér volt idén a legidősebb induló, aki 13. alkalommal ússza át a Balatont 2 óra 10 perces idővel. Véleménye szerint sosem késő elkezdeni az úszást, mert nem jelent nagy megterhelést a test számára és az ízületeknek is jót tesz. A legidősebb női résztvevő a 80 éves Kertész Zsuzsanna, aki 11. alkalommal úszta át a magyar tengert. Annak idején még unokája kérésére kezdte el az átúszást, ma már egyedül teljesíti a távot.

A veteránúszó Gurbán Béla eddig minden alkalommal teljesítette a távot, idén is célba ért.1979-ben indult először, amikor még úszómesteri igazolás kellett a Balaton-átúszáshoz. Akkor még csak 360-an indultak, ma már örömmel tapasztalja, több ezren, köztük sok fiatal teljesíti a távot.
Ott volt a mezőnyben még Gergely István kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó is, aki 4. alkalommal teljesítette az átúszást. Így nyilatkozott: „…Jó kihívás és közösségi élmény egy gyönyörű helyen.

Idén csapattársakkal együtt úsztam át a mintegy 5,2 km-t. Jövőre a fiammal együtt szeretném.”

Drávucz Rita 4 csapattársával együtt úszta át a tavat, közben pedig vízilabdázással szórakoztatták magukat.

Az esemény múltjáról érdemes tudni, hogy Szekrényessy Kálmánt, 1880. augusztus 29-én Siófokról átúszott Balatonfüredre. Ez volt az első, hivatalosan is feljegyzett Balaton-átúszás, és egyszersmind a magyar úszósport megszületésének pillanata. A 14 kilométeres szakaszt 6 óra és 40 perc alatt teljesítette.

A jelenlegi csúcstartó Papp Márk, aki 2016-ban kevesebb, mint egy óra, 58 perc 33 másodperc alatt úszta le a Révfülöp-Balatonboglár közötti 5,2 km-t.