Kedves Sportbarátaim!

Bízom benne, hogy el tudtátok kezdeni a felkészülést az idei Lidl Balaton-átúszásra! Szerintem sokan várjátok, hogy vége legyen a hűvös téli időszaknak, és felmelegedjenek a tavak is a kinti úszásokra.

Számomra áprilisban elkezdődik a nyíltvízben történő edzés és versenyzés. Április már nagyon intenzív nekem, mert napi 11-12km-t edzem medencében. A felkészülésem szinte csak a medencében történik, és néhány alkalommal megyek ki valamelyik tóba úszni. Az erőnlétet, az állóképességet és a megfelelő sebességet a medencés felkészülés alkalmával tudom megszerezni.

Április második felében utazom San Franciscóba, hogy egy hetet tudjak edzeni az ottani öböl hideg vízében. A hónap végén egy négynapos verseny vár rám, ahol 4 tavat kell teljesíteni egymást követő napokon. A verseny teljes távja közel 70 km lesz 15-19 fok között tavakban. Természetesen nem szabad neoprén ruhát viselni. Meglehetősen nagyszámú mezőny lesz a versenyen, és nagyon jó erőmérő lesz számomra is, valamint a sorozatterhelés miatt szerintem nagy taktikai verseny is lesz. Számomra és számotokra is nagyon fontos, hogy miként tudjuk az előttünk álló feladatokra beosztani hatékonyan az erőnket. A minél rendszeresebb felkészüléssel ismerjük meg leginkább a képességeink határát, lehetőségeit és az erőállapotunkat. A kellő felkészülés segít nekünk minél jobb állapotban elérni a céljainkat. Nagyobb legyen az örömforrás, mint maga a szenvedés!

Felkészülésem alatt sokszor látom a körülöttem levő úszóknál, hogy többségük csak egy úszásnemben teszi meg a hosszokat. Akik több úszásnemben is tudnak úszni, azoknak javaslom, hogy próbálják váltogatni az úszásnemeket. Természetesen nagyobb arányban az az úszásnem legyen előtérben, amelyben majd teljesíteni kívánjátok az átúszást. A fennmaradó úszásoknál, ha váltogatjátok a stílusokat, azzal változatosabbá lehet tenni az úszással töltött időt, illetve mindez segít egy picit pihenni azoknak az izmoknak, amelyeket a fő stílusban használtok.

A felkészülésem programjában a bemelegítésen kívül minden alkalommal szerepel  egy lábprogram is, mely megelőzi a fő programot. A fő programom változatosan telik a különböző sorozatok és bontások miatt. Az edzéseimet egy közel 20 perces levezető programmal zárom. Maga az úszás közel 4 órás programot jelent. Természetesen mindenki a saját lehetőségeihez és céljaihoz mérten igyekezzen alkalmazni edzései során a javaslataimat. Fontos, hogy örömet okozzon a mozgás, de egy kis kellemes fáradtságérzés is jó tud lenni!

Az előző hónaphoz képest egy picit próbáljatok többször eljutni az uszodába, vagy  – ha már elérték a lehetőségeitek határait akkor – egy picit többet legyetek a medencében! Nektek is csak azt javaslom, amit magam is csinálok a felkészülés kezdeti időszakában, alkalmanként 15-20 perccel emelkedik a medencében töltött idő.

Nektek is azt ajánlom, hogy ha az előző hónapban 45 percet úsztatok, akkor áprilistól próbáljatok már 60 percet úszni. Más időtartam esetén arányosan alkalmazzátok ezt az elvet. Hagyjatok időt mindenre! Bemelegítés, levezetés, esetleg lábprogram. Nagyon-nagyon ritkám látom, hogy valaki fordítana egy kis időt a lábprogramra is!

A tervezett idő 2/3-ad részében fókuszáljatok az úszásra. A maradék 1/3-ba  tudjátok illeszteni a bemelegítést és levezetést, illetve a lábazást. Mind a bemelegítés, mind a levezetés nagyon fontos és szerintem elengedhetetlen része a felkészülésnek! Legyen szó profi vagy amatőr úszóról. Az általatok tervezett fő mennyiséget pedig próbáljátok változatossá tenni annak bontásával. Számtalan lehetőség van, persze mindegyiknek megvannak a nehézségei. 100m, 200m, 400m, 800m, 1000m stb. Ezek hossza és mennyisége lehetőséget biztosít a sebesség változtatására is.

A szervezet terhelése miatt fontos a megfelelő folyadék- és vitaminpótlás is!

Jó mozgást és felkészülést mindenkinek! Legközelebb már Amerikából fogok jelentkezni, hogy a tapasztalataim megosszam veletek!

Mányoki Attila