Kedves Átúszók!

Lassan elérkeztünk az utolsó hónaphoz, hogy a felkészülésünk végeztével vízbe ugorjunk a 36. Lidl Balaton-átúszás alkalmából. Gondolom, sokan várjátok és reménykedtek benne, hogy az időjárás is kegyes legyen és az első tervezett időpontban startoljon az esemény!

E levél írása közben én egy edzőtáborban vagyok Írországban. Ahhoz, hogy a célunkat, tervünket megvalósítsuk számos nehézséggel, lemondással, idővel és energiával jár. Ez rengeteg mindentől függ és ezért nem is lehet mindenkinek a legmegfelelőbb tanácsokat adni. Kinek, mik a céljaik vagy esetleg mennyi időt és energiát tud belefektetni. Természetesen minél több alkalommal tud vele foglalkozni, annál nagyobb lesz az esélye annak is, hogy a tervezett utat végig is tudja járni. A nyíltvízi úszás sokkal többről szól, mint a medencés úszás. Mivel szabadban történik ezért is van, hogy több mindenhez kell tudnunk alkalmazkodni az adott napon. Szél, hullámok és a tó hőmérséklete is megtudja nehezíteni az átúszást. Magam részéről is mindig a legrosszabbal számolok, hogy a nagy úszás alkalmával bármi is kedvezőbben alakul azt egy pozitívumnak tekintsem. Ennek érdekében a felkészülés alatt kell többet tenni picit az ideálishoz képest. Mennyivel jobb őszinte mosollyal kijönni a vízből, mint esetleg sápadtan.

Mivel az én célom idén az Északi-csatorna átúszása Észak-Írország és Skócia között, ezért töltök több időt már hideg környezetben. Május 25-én a tenger 10 fokos és elhihetitek nekem, hogy nekem sem egy óriási élmény benne lenni. Ez már nagyon hideg. A fagyoskodás hozzá tartozik, hogy megvalósítsam a célom, tervem. Az én fő úszásom augusztus elején lesz és addig az idő jelentős részét nagyon hidegben fogom tölteni. A fizikumot a medencében lehet a legjobb állapotba hozni, de az egyéb környezeti nehézségeket csak a szabadban lehet megtapasztalni. Nekem is javaslom, hogy az úszást megelőző hetekben több alkalommal is próbáljatok tavakban úszni. Az idő is sokkal jobban telik, amennyiben nem egyedül úsztok, hanem társasággal és a biztonság szempontjából is sokkal jobb. Magam sem szeretek egyedül kint lenni a nyílt vízen, függetlenül attól, hogy nem jövök zavarba a különböző dolgoktól.

Az utolsó hónap alatt már nem kell változtatni a az edzés mennyiségén. Javasolnám, hogy a június hónap első felében próbáljatok úszni egyszer 3.5-4km-t egyben. Ez a mennyiség egy jó támpont tud lenni, hogy kb. mennyi idővel számolhattok az átúszás alatt! A medencében eltöltött idő mellett a hétvégék egy-egy napján próbáljatok a szabadvízben is úszni. Csak az érzés miatt és nem a fizikai teljesítmény miatt. Próbáljatok figyelni a megfelelő tájékozódásra, levegővételre. Ilyenkor nem kell kapkodni, csak a tapasztalat szerzése a fontos, minden másra a medence tökéletes. Az utolsó héthez érkezve a felkészülésre hagyott időt és mennyiséget napról napra lehet csökkenteni. 60perc – 50perc – 40perc – 30perc – 20perc. Magam is a versenyek előtti napon csak 15-20 percet szoktam kényelmesen, lassan úszni. A meleg miatt nagyon figyeljetek a folyadék és vitamin pótlásra! Ezeknek is óriási szerepük van abban, hogy a hétköznapokon is jól tudjunk teljesíteni!

Köszönöm szépen a figyelmeteket és a végleges időpont előtt még egy rövidebb tanáccsal is fogok nektek szolgálni!

Sok sikert mindenkinek!

Mányoki Attila