Kedves Sportbarátaim!

Számomra is elkezdődik a versenyzés. Izgatottan várom az első megmérettetést, mert itt derül ki, hogy mennyire sikerült a felkészülésem. A szezon első versenye sok kérdést tartogat számomra is. Egy komoly sorozatterhelés elé állítom magamat és szervezetemet. Bízom benne, hogy a testem is jól fog reagálni a rá váró nehézségekre. A rajt előtt nekem is fel kell építenem a versenyt. Megtervezni a lehető legjobban, hogy minél kevesebb meglepetés érjen menet közben. A verseny megtervezése és annak kivitelezése nagyban függ a megfelelő erőbeosztástól és a szervezet számára szükséges és elvesztett folyadék, vitamin- és kalóriapótlásról. Én mindig a legrosszabb variációra készülve állítom fel a stratégiám, hogy a verseny közben a lehető legjobban tudjam kezelni a nehéz helyzeteket. Ami pedig kedvezően alakul, azt nagyon pozitívan tudom kezelni, mindez segít mentálisan a versenyzésben! A legjobb erőbeosztáshoz az szükséges, hogy minél jobban tisztában legyünk a valós képességeinkkel. Ehhez viszont elengedhetetlen a kellő felkészülés. Az erőnk beosztása mellett legalább olyan fontos a megfelelő folyadékpótlás is. Az autót is tankolnunk kell. Ha jobban nyomjuk neki, akkor hamarabb is kell tankolnunk.

Ezeken a versenyeken és a felkészüléseim alatt megszerzett tapasztalataimat szeretném veletek is megosztani! A felkészülésre fordított idő és annak minősége fogja meghatározni azt az adott napot, eseményt, amire készültünk. Tudom, hogy nehéz sokaknak az erre szánt idő és energia. Magam is egyedül végzem a felkészülést, és én is örülnék neki, ha lennének mellettem társak is. A nehézségek viszont csak erősebbé tesznek, ami szintén segítségre tud lenni a nagy napon!

Akik még nem kezdték el az uszodába járást, nekik feltétlen javaslom, hogy kezdjen el úszni, mert az idő már rövid! Szerencsére sokan vagytok, akik már rendszeresen gyakoroltok. A májusi felkészülés alatt is még lehet növelni az esetleges adagot! Mindig csak kis lépésekkel kell előre haladni!

Májusban próbáljatok egy teljes órát úszni, de akik már az elmúlt hetekben elérték ezt az időtartamot, azok próbáljanak már 1 óra 15-20 percet úszni. Mivel nem versenyzőknek próbálok segíteni, ezért az a meglátásom, hogy 1 óra 30 percnél többet nem kell az edzésre fordítanotok! Nem kell túlzásba esni, a legfontosabb, hogy örömet okozzon, és élvezzétek! Figyeljetek az úszásra fordított idő megfelelő beosztására! Belemelegítés, levezetés, esetleg láb program. Sokak nem szeretnek lábprogramot végezni. Magam minden edzés alkalmával 1 km lábprogramom van. Akik gyors úszásnemben kívánják teljesíteni az átúszást, nekik feltétlenül javaslom, hogy iktassák be. A futás, kerékpár nem helyettesíti az úszásnál végzett lábmunkát. Még ha nem is nagyon használjuk, úgy is van minimális mozgása. Több óra eltelte után érezhetjük is ennek hiányosságát! Zömében úszás után tud jelentkezni egy kellemetlen kis fájdalom formájában.

A tervezett idő megtervezésén nem kell változtatni az előző hónaphoz képest! Az edzés 2/3 részében fókuszáljatok az úszásra. 1/3 rész marad a bemelegítésre és a levezetésre, esetleg egy kis lábazásra. A bemelegítés és a levezetés is nagyon fontos, és szerintem elengedhetetlen része a felkészülésnek! Legyen szó profi vagy amatőr úszóról. Az általatok tervezett fő mennyiséget pedig próbáljátok változatossá tenni annak bontásával. Számtalan lehetőség van, és szinte mindegyiknek megvannak a nehézségei. 100m, 200m, 400m, 800m, 1000m stb. Ezek hossza és mennyisége lehetőséget biztosít a sebesség változtatására és intenzitására is.

A folyamatos melegedés miatt a szervezetet egyre nagyobb terhelés éri, ezért is fontos a megfelelő folyadékbevitel és a vitaminok pótlása! A meleg miatt egyre több folyadékot veszítünk, még ha a medencében nem is érzitek meg. Magam is egy bizonyos mennyiségtől már folyamatosan pótlom a folyadékot. A nem megfelelő folyadék- és vitaminpótlás is csökkenti a hatékonyságot!

Jó mozgást és felkészülést mindenkinek! Legközelebb már Amerikából fogok jelentkezni, hogy a tapasztalataim megosszam veletek!

Mányoki Attila