Kedves Sportbarátaim, átúszók!

A tavalyi átúszás után ismét jelentkezem, hogy tanácsaimmal tudjam segíteni a 36. Lidl Balaton-átúszásra való felkészülést. Elsősorban azoknak  szeretnék tanácsot adni, akik NEM versenyszerűen úsznak, hanem az önmaguk elé kitűzött célt szeretnék elérni az átúszáson.

Lehetőség szerint heti egy-két alkalommal kezdjétek el látogatni az uszodát! Egyelőre csak szoktassátok magatokat az úszáshoz! Hogy miként, az természetesen nagyban függ a kondíciótól és az egyéni képességektől.
Fontos a megfelelő bemelegítés. Nem szabad azonnal intenzíven elkezdeni a mozgást. Ebben a periódusban is fordítsatok kellő figyelmet a helyes technikára, mert annak helyes elsajátításával  rengeteg energiát tudtok spórolni, közben pedig a sebesség is javul, tehát hatékonyabbak lesztek!
Az általatok ismert úszásnemekben ússzatok alkalmanként 30-40 percet! Azok a sportbarátaim, akik már teljesítették a távot, és a mozgástól sem szakadtak el, azok kezdhetnek 50-60 perccel is. Hétről-hétre próbáljatok mindig emelni az úszott távolságon és időn, utóbbi esetén ez pár percet jelent. Az aktívabb kezdők egy-két hét után emelhetik az úszásidőt 45-60 percre. Az úszott idő és távolság nagyobb részét abban az úszásnemben teljesítsétek, amelyben az átúszást is tervezitek. A felkészülés alatt a kondíciótól függően tarthattok kisebb pihenőket. A bontott programokkal is jelentősen lehet növelni a fizikai erőnlétet. Lehetőség szerint próbáljatok az úszások végeztével nyújtásokat végezni!

A vitamin pótlására fogyasszatok minél több friss zöldséget és gyümölcsöt!

Ezúton is szeretném megköszönni a rengeteg biztatást és gratulációt, amit az elmúlt évben kaptam tőletek!
Az idei szezonban a célom, hogy sikeresen teljesítsem az Ocean’s Seven sorozat utolsó állomását, melyet augusztus 2-8. között fogok úszni Észak-Írország és Skócia között. Jelenleg 9 ember mondhatja el magáról, hogy sikeresen teljesítette a világ legnehezebb kihívását.
Az idei évben ennek megfelelően építkezik a felkészülésem is. Áprilisban kezdem a nyílt vízen való edzéseket San Francisóoban. Április végén Arizonában fogok versenyezni egy négynapos versenyen, melyen 4 napon 4 különböző tóban fogunk közel 70km-t úszni. Májusban Írországban leszek edzőtáborban. Egy rövidebb itthontartózkodás után június végén megyek vissza Írországba, egy újabb edzőtáborba, és onnét megyek tovább az augusztusi Északi-csatorna átúszásának helyszínére. A 12 fokos tengerben kb. 36-38 km úszás vár rám, hogy Skóciában partot érve sikeresen teljesítsem az Ocean’s Seven sorozatot.

Sportbaráti üdvözlettel,

Mányoki Attila hosszútávúszó