A 36. Lidl Balaton-átúszásra előzetesen már több mint 8.500-an neveztek! Ez azt jelenti, hogy idén is sokan akarják meghódítani Európa legnagyobb tavát – teljesítve az 5,2 km távot. De vajon milyen motivációval áll rajthoz, egyáltalán milyen indíttatásból kezd el sportolni egy népszerű matematikus-pszichológus, vagy egy professzor-MTA doktor? Dr. Mérő Lászlót és Dr. Berács Józsefet kérdeztük.

Dr. Berács József professzor, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központjának vezetője már középiskolás korától sportol. A „kevésbé kockázatos futást” egy kisebb baleset miatt választotta.

A futás mellett az szólt, hogy ez a legkönnyebben gyakorolható sportág. Bárhol vagyok a világban, az utazótáskámban ott lapul a tornacipő és egy futónadrág, futómez. A futás/kocogás kiváló alkalom az ismeretlen városok felfedezésére is. Az úszás és a kerékpározás egy térdbaleset után jött a képbe kiegészítésképp. A rendszerességhez nagyon sokban hozzájárult, hogy az évi egy maraton mellett igyekeztem egy-egy triatlonversenyt is beépíteni a naptáramba” – mesélte a professzor.

Arra a kérdésre, hogy mi mindenre tanította meg a sport, kiemelte az önfegyelmet, az időbeosztást, az idő értékelését. Másodsorban a sportból eredő versenyszellem egészséges, a tömegeket is mozgató erejét tartja fontosnak, amikor valóban a részvétel számít, a helyezés pedig csak „hab” a tortán. Sőt, az amatőrök számára mindenképpen az együttlétet is jelenti a verseny, az őszinte szurkolást.

A ‘Fejben dől el…’ mondással egyetért, mert ő is többször előzetesen lejátssza a versenyeket, és neki is nagyon sokat segít az, ha a táv második felében jobbat tud futni, mint az első szakaszban. „Nem szabad kishitűnek lenni. Az ember sokkal többet bír, mint amit gondol.” Legnagyobb sikerélménye még várat magára, de mérföldkőnek tartja azt az alkalmat, amikor a Budapest Maratont  4 órán belül lefutotta. Ez bátorította a nagyatádi hosszútávú triatlonra, az „Ironman” teljesítésére, amely 2010-ben a tervezett 15 órán belül sikerült is.

Tanítványai, kollégái is tudják, hogy milyen komolyan sportol, és legnagyobb örömére néha követik is. Éppen ezért Berács professzor örömmel népszerűsíti a sportot, arra biztatja a fiatalokat, hogy a sport valamilyen formája legyen része az életüknek. „Leegyszerűsítve az osztrák példát szoktam felhozni, miszerint a gazdasági növekedésben akkor fogjuk utolérni őket, ha a Budapest Maratonon legalább annyi egyéni induló lesz, mint Bécsben.”

  • Berács József professzor 3+1 érve a futás mellett
    • Segít karban tartani a fizikumot.
    • Sajátos ritmust ad az életnek.
    • Megtanít mások teljesítményének az értékelésére.
    • +1 érve pedig a nagypapáknak szól, akik majd együtt futhatnak az unokáikkal is, nem beszélve a családtagokról.

Dr. Mérő László több mint tíz hazai és külföldi egyetemen tanított többek között gondolkodási stratégiákat, játékelméletet és pszichometriát. A szélesebb közönségnek írt könyveit számos idegen nyelvre lefordították. Hobbija a scrabble, a sakk, a  gó és az úszás, már több mint 20(!) Balaton-átúszással büszkélkedhet. Első alkalommal 2 óra 40 perc alatt úszta át a tavat, második alkalommal már 2:20-on belül. Nincs különösebb edzésterve, de amikor csak teheti, úszik. Van úgy, hogy hetente háromszor is. Aranyszabálya, hogy úszás közben nem gondol semmire, szerinte aki le tud úszni 1km-t, az az 5km-t is tudja teljesíteni. Ami a Lidl Balaton-átúszásnál motiválja, az a hangulat, a buli  – ennek átélésére biztat mindenkit!