Kedves Résztvevőnk!

Szeretnénk néhány fontos dologra felhívni a figyelmedet, valamit együttműködésedet és türelmedet kérni az esemény helyszínén.

A Lidl Balaton-átúszás hazánk negyedik legnagyobb szabadidősport eseménye, nyíltvízi úszások között világszinten is a legnagyobbak közé tartozik. A valaha rendezett legnépesebb hasonló eseményen 2009-ben, Dél-Afrikában 13.755-en vettek részt, a Balaton-átúszás idei nevezőinek száma már most megközelíti a 12.000-et.

Az eseménynek otthont adó Révfülöp és Balatonboglár összlakossága a résztvevők számának alig fele, mindkét település ennek megfelelő infrastruktúrával rendelkezik. Így Révfülöpön a legnagyobb rendelkezésre álló terület a focipálya és a mellette levő kis park, Balatonbogláron pedig a Platán strand. Egyedül a Balaton az, ahol kényelmesen elfér mindenki ?.

Az esemény napján a 12.000 résztvevő és az ő kísérőik érkeznek a két településre, majd néhány óra leforgása alatt átúsznak, -hajóznak a két part között, majd ahogy jöttek, el is hagyják a helyszínt. Csak ezen az egy napon, ezen az egy viszonylaton 14.000 fő utazik a hajókkal, ami a BAHART egy napi átlagos balatoni utasszámának a duplája.

A helyszínek, és a kapacitások az adottságok miatt nem, vagy csak minimális mértékben bővíthetők. A meghatározott létszámlimit az a szám, amivel a nap folyamán még biztonságosan lebonyolítható az esemény. A nevezési számok alapján látszik, hogy legalább ennyien, de inkább többen szeretnék ezt az egyedülálló kihívást teljesíteni minden évben.

 

Készülj fel előzetesen!

Azért, hogy ne keresgéléssel, idegeskedéssel teljenek az úszás előtti órák, percek, készülj fel már előre a tudnivalókból. Olvasd el figyelmesen az eseményinformációt, főleg az esemény napjára vonatkozó részeket.

Már előzetesen nyomtasd ki a nevezési visszaigazolódat. Csak így tudjuk a helyszínen elfogadni, mert erre ragasztjuk rá az úszó karszalagot számát, ami alapján aztán majd a saját adataiddal kerülsz be az eredménylistába, töltheted le az okleveledet.

Nézd meg a helyszínen a parkolóhelyeket, készülj több helyszínre is, készíts útvonalterveket.

 

Érkezz időben!

A várhatóan nagy tömeg miatt bőven hagyj magadnak időt az előkészületekre. Ha autóval érkezel, parkolni kell (ez egyik településen sem egyszerű), onnan eljutni a kikötőbe/versenyközpontba, majd nevezni, átöltözni, elrajtolni.

A szokásos verseny előtti időbeosztásodhoz nyugodtan adj hozzá egy órát, úgy biztos minden bele fog férni, és nem idegeskedéssel telik majd az úszás előtti időszak.

 

Sorban állás

A fenti adottságok sajnos magukban azt a negatívumot, hogy ezen az eseményen valahol sorban kell állni. A tömeg áramlásától függően reggel a déli parton az áthajózáskor, vagy az úszó karszalag átvételekor, esetleg a ruhatárnál, a rajtban, a célcsomag átvételénél vagy az északi partra visszahajózáskor. Próbáljuk úgy alakítani a kapacitásokat, hogy a sorokat a lehető legkisebbre csökkentsük, de kérjük a Te segítségedet is.

Ha azt látod, hogy a karszalag átvételnél sor van, öltözz át, készülj az úszásra, és vedd át később a karszalagodat. Ha a rajtnál vannak sokan, igyál még egy vizet, kend be magad naptejjel, várd meg árnyékban, amíg elfogy a sor. Ha a célba érkezés utáni visszahajózásnál várnak sokan, maradj még a strandon, keress egy árnyékos helyet, egyél egy lángost, és menj egy későbbi hajóval.

 

Hajózás

A BAHART hajói a nyári főszezonban az egész tavon szállítanak utasokat, azonban annyi hajót biztosítanak az átúszók szállítására, amennyit ebben az időszakban lehetséges.

Tavaly a Révfülöpre visszajutás előtt kellett legtöbbet várni. Idén nagyobb hajókapacitással készülünk, ráadásul rövidítjük az oda-vissza menetidőt azzal, hogy az északi partról csak minden második hajó hoz majd át érvényes jeggyel rendelkező utasokat Boglárra. Ha teheted, beszéld meg a kísérőddel, hogy maradjon azon a parton, ahova érkeztetek és ahova úszás után te is visszatérsz majd.

Napközben 4 hajó (összesen 2050 férőhellyel) folyamatosan közlekedik a két part között. A legnagyobb hajó kapacitása 600 fő, egy utat oda-vissza (beszállással-kiszállással) kb. egy óra alatt tesz meg. Hiába van több hajó, a legsűrűbb időszakokban jóval többen érnek célba, mint amennyi úszót a hajók el tudnak szállítani.

Balatonboglárról délelőtt 11 óráig csak a résztvevőket (5,2 km úszás, SUP) szállítjuk át az északi partra, kísérőket és már végzett úszókat csak akkor engedünk a hajókra, ha rajtra készülő résztvevő nem várakozik a mólón.

Ha látod, hogy hosszú a sor, inkább maradj még a strandon, pihenj az árnyékban, pótold az elvesztett kalóriákat és folyadékot. Ne félj, nem fogsz Bogláron maradni, a hajók 16 óráig biztosan járnak, de ha még ezután is vannak várakozók, még tovább is. Arra viszont ne számíts, hogy ha 4 órára elfogy a sor, további hajók indulnak.

 

Csomaglogisztika

Gondold át, hogy melyik parton mire lehet szükséged, és úgy állítsd össze a leadott és/vagy átszállítandó csomagodat, hogy az benne legyen.

Ha Révfülöpre érkezel reggel, és előbb úszol, majd hajóval jössz vissza, küldj át egy kisebb csomagot a célba érkezés utánra. Legyen benne papucs, póló, naptej, törölköző, egy kis pénz, egy palack víz, egy szendvics.

Ha Balatonboglárra érkezve először hajózol, majd úszol, nem kell egy szál fürdőruhában elindulnod a rajtba. Vigyél egy hátizsákot, amiben a rajt előtt levetett ruhát/cipőt vissza tudod küldeni a déli partra. Kérjük, hogy a csomagokat a szükségleteid minimumát szem előtt tartva készítsd össze.

Minden egyéb csomagodat leadhatod abban a ruhatárban, amelyik partra érkeztél. Értéktárgyak megőrzését és átszállítását nem vállaljuk. Ha mégis elhelyezel értéktárgyakat a csomagodban, azért felelősséget nem vállalunk.

 

Energiapótlás, napvédelem, bevált praktikák

Az úszóöltözéked legyen kényelmes és kipróbált. Ok, hogy csini az új trikinid, de ne féltávnál derüljön ki, hogy véresre dörzsöli a hajlataidat. Érdemes olyan úszódresszben/úszónadrágban rajthoz állni, amelyben már úsztál hosszan, vagyis meggyőződtél róla, hogy nem csúszik le, nem bántja a bőrödet, és alkalmas sportolásra.

Mindenképpen használj a bőröd igényeinek megfelelő (lehetőleg magas faktorszámú) naptejet. Sapka (akár úszósapka) vagy kalap is praktikus lehet, ha az úszóstílusod megengedi a használatát.

Tekintve, hogy órákon keresztül fogod ugyanazt a mozgásformát végezni, lesznek olyan részei a testednek, amelyek folyamatosan egymáshoz dörzsölődnek. Ezeket a testrészeket – a kidörzsölődést elkerülendő – érdemes vazelinnel bekenni.

A többórás vízben tartózkodás miatt az átúszás során veszíthetsz testhőmérsékletedből, ezért 22 fokos vízhőmérséklet alatt már érdemes zsírozni a tested, a zsír (hőszigetelő hatásának köszönhetően) ugyanis segít megtartani tested melegét, azaz kevésbé fogsz fázni.

Az 5,2 km teljesítéséhez szükséged lesz extra energiára, ezért az átúszás előtti napokban étkezz tudatosan, szénhidrátdúsan, de a rajt előtt ne edd tele magad! Ha lehet, 2 órával az átúszás előtt már ne egyél! Az átúszás reggelén kerüld a zsíros, fűszeres ételek fogyasztását, próbálj könnyen emészthető ételeket enni reggelire, az előző napról megmaradt babgulyást hagyjuk későbbre! Az energiatartalékolás miatt praktikus lassan felszívódó szénhidrátokkal indítani a napot (mint pl. zabpehely). Ezekkel együtt is a legkevésbé kockázatos a megszokott étkezés megtartása, nehogy gyomorproblémákat okozzon az újonnan kipróbált étek.

A rajt és cél közötti úszófolyosón az úszók biztonsága érdekében kb. 50 méterenként vitorlások állnak majd. Ha elfáradtál, tarts szünetet, de ne pánikolj, nyugodt, egyenletes tempóban ússz oda valamelyik hajóhoz, pihenj meg, frissíts a hajókon levő vízzel és szőlőcukorral, és úgy folytasd az úszást. Ha problémád akad, és nem tudod megoldani, minden esetben kérj segítséget elsősorban a hajók személyzetétől, szükség esetén úszótársaidtól.

Várunk szeretettel a Lidl Balaton-átúszáson, sikeres teljesítést kívánunk!